сряда, февруари 18, 2009

две случки

Случка 1
Вчера (случайно – докато се разминавахме) дочух разговор между две момиченца, които изглеждаха като тийнейджърки – в наши дни, обаче, тийнейджърките изглеждат като 30-годишни, така че според мен тези двете бяха 7-годишни.
Момиченце 1: Ти кога са разгонваш, ма?
Момиченце 2: Аз съм март месец… с котките.

Случка 2
Две момичета (този път наистина тийнейджърки) се сбиха току пред кантората, в която прекарвам дните си. Всичко може би щеше да изглежда като малка нощна музика, ако просто се бяха хванали за косите и се наричаха „глупачке” една друга. Може би даже щеше да е смешно. Но когато гледаш как малки момичета се ритат в слабините, в корема и безогледно се целят в главата на противника, изцяло пренебрегвайки предупрежденията на Международната Кеч Федерация да не опитват това вкъщи, не просто те побиват тръпки. Не просто ти става страшно… Ужасяващо е.

Чудя се как се постига този ефект? Дали е виновно времето, в което живеем?.. Дали са виновни учителите… Телевизията… Холивуд… Кое прави от днешната младеж зверове… Еволюцията?

Имах нещастието да съм учител за съвсем кратко време – затова и не е показателно това, което имам под възглавницата като колекция от наблюдения, но все пак за около 4 месеца, струва ми се, придобих някаква представа какво се случва в училището (т’ва като институция, нали). Лошото е, че аз работих в учебно заведение, което по качество на предлаганото в него образование, както и по параграф контингент (и ученици, и учители) от осемдесетте (ако не и от по-рано) се слави като утайката на българското образование в Пловдив. Така че наблюденията ми там от самото начало съм подреждал в главата си в кутия с надпис „Относно утайката”…

Съвсем не съм бил прав. Въпреки че учениците в това училище бяха само момчета (9 - 12 клас) смея да твърдя, че в някои отношения (внезапна проява на човечност, примерно) биеха елитните гимназии където учат пък главно момичета…Дали обяснение за това е лепкавия етикет „женска злоба”? Не знам. Но и не съм на мнение, че образоваността прави от човека човек, поради което вече и не съм на мнение, че въпросното училище събира само утайката на обществото.

Така или иначе, обаче, моите лични наблюдения върху хората в училищна възраст са крайно недостатъчни, за да се опра на тях. Но тенденцията младите хора - тези, които се очаква да изведат България от блатото, в което е в момента – да са такива изроди доста ме плаши. Страшна е не за друго, а защото е една перфектна подложка за евентуална (бъдеща) диктатура … Страшна е защото според мен това не са просто „болки на растежа”. Страшна е защото не е само на местна почва. Колкото и да обичаме да се самобичуваме и да казваме как никъде не е като тук, колкото и да обичаме да наричаме България – Абсурдистан, колкото и комплексирани да сме трябва да знаем, че не сме единствената държава, в която две тийнейджърки са убили своя съученичка. Не сме единствената държава, в която много деца са на хероин още от 14-15 годишни. Не сме единствената държава, в която тормозът в училище се наблюдава от първи до дванайсети клас. Не сме и единствената държава, в която половият живот започва по-рано отколкото можете да си помислите и в най-смелите си представи.

Та искам да кажа, че може би в момента (освен ако аз не реагирам твърде рязко – къде от прекалена склонност към теоретизиране, къде от любовта ми към драматичното) сме свидетели на една ЗЛОволюция. Като еволюция, но с обратен знак - особено когато става дума за цивилизованост.

Така ли светът ще посрещне ди ейдж ъв ъкуериъс?!?

10 коментара:

  1. Никой ли не иска да каже нещо по въпроса?
    Много сте съгласни или крайно несъгласни с мен... или никой не го интересува?!?
    Някак очаквах повече активност по темата...
    :-(

    ОтговорИзтриване
  2. след като преподавах 4 часа в училище в ж. к. Тракия, оцених тишината...т.е. децата са адски агресивни и адски шумни неща:)

    ОтговорИзтриване
  3. срещам достатъчно добрина, остроумие, амбиции...сред учениците си..., за да бъда мотивирана да учителствам...
    и достатъчно наглост и простотия, за да го отдам на семейството, времето...и пр...и да бъда предизвикана да се справя, да дам урок..и пр., въпреки че не мога да променя генерално нещата, но мога да опитам с думи, с постъпка, с проява на загриженост.
    едното ме радва, другото съкрушава - но това са нещата от живота.
    ...
    смятам, че децата са това което са семействата им...:( и че учителите не могат да заменят Дома.

    ОтговорИзтриване
  4. дължи се на бездуховността, която... прав си, е повсеместна.
    хората не хранят духа. стигат им мръвките и чалгийката.
    ...
    не знам...темата е обширна и неконкретна. лесно се изпада в даване на клиширани отговори, обобщаващи...

    ОтговорИзтриване
  5. Успокояващи са отговорите ти... Поне шо се отнася до зловолюцията... Днес говорихме с Дарко, който не е коментирал, но изказа мнение. Каза "не просто времето се е променило, променила се е изцяло комуникационната среда. България не е същата, нито света. Информацията се изсипва отвсякъде и това кара децата да порастват преждевременно. Разликата е, че преди когато е имало детска престъпност тя си е оставала скрита зад стените на ТВУ и обществото не е можело да я види. А днес учениците бият учителите си и това остава безнаказано." Перифразирам естествено, но ако не си съгласен, Дарко, кажи си.
    Идеята ми е, че и твоите коментари, а и неговото мнение до голяма степен ме карат да се чувствам маааалко по-добре най-малкото защото ме измъкват от летаргията на тежкия размисъл по въпроса. За целта (понякога) е нужна просто още една гледна точка. Затова и толкова държах на коментарите.
    Приземяване...

    ОтговорИзтриване
  6. И нека не прозвучи като: "Щом винаги е било така, значи няма проблем" защото сега като чета последно какво съм написал май-май точно такова едно звучи...
    Просто искам да кажа, че е добре да се приземиш малко по какъвто и проблем да си блъскаш главата, защото полета нависоко малко те кара да не разсъждаваш съвсем трезво... най-малкото заради разредения въздух.
    Току-що гледах Zeitgeist и се чувствам като да ми е прилошало...

    ОтговорИзтриване
  7. прав е Дарко мисля и аз.
    остава безнаказано, щото ние го оставяме безнаказано... ние...имам предвид обществото ни. всеки си наляга парцалите и не се занимава с проблемите на другите. свикнали сме да преглъщаме и се примиряваме.
    ...
    дълго време вярвах, че нищо добро не очкава света...и въобще твърде много анализирах и мислих..., но ме затормози тая работа. някой неща просто не зависят от мен. влагам сили само в това, което мога да променя.
    не съм го гледала още. сегичка ще го дръпна...;)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, че се включи! Някои неща просто няма как да се кажат "оригинално".
    *Гушв*

    ОтговорИзтриване

кажете сега вие нещо по този въпрос: