петък, ноември 16, 2007

Я да видим сега какво ново?...

Известен водещ от Би Би Си подбира песни от цял свят и те влизат в дабъл си ди компилация със заглавието: Sound Of The World 2007 Много е важно това 2007 отзад, понеже (явно) става въпрос за нова музика.

Интересният момент (№1), е че в компилацията има и БГ участие от страна на Константин (това е оня чалгаджия, който си е избрал за гадже едно от най-грозните и опърничави изчадия на света, също чалга певица - и двамата сте ги гледали във ВИП Брадър).

Интересен момент (№2) също така, е че в компилацията влизат и Gothan Project (група, която изпълнява танго с деликатна щипка електроника).

Та да видим сега... Някъде (по-точно в сп. Едно) четох, че си нямаме национален брендинг и от това много страда милата ни татковина. Та днес си рекох "да бе нямаме си ние национален брендинг... Как да си нямаме като това не е първия случай, в който ми се струва, че чалагата отдавна е нашето лице пред света?!" (А то едно нещо да ти се стори веднъж, да ти се стори два пъти... може просто да ти се е сторило... ама след третия път...)

Спомням си преди повече от пет години (когато все още бях студьентян) бях на някакво упражнение (разговор примерно) водено от Джим Дей. Един от първите въпроси, които ни зададе тексасецът Дей беше Do you like chalga? Тогава все още цареше схващането, че дори и да харесваш чалга е по-добре да не си признаваш, 'щото може да излезеш прост, та всичките ми колеги, които не съм срещал по клубовете, не за друго ами просто защото не посещавам чалга барове, тогава казаха Oooo it sucks! It is veri stupid енд соу он... На което той повдигна вежди и каза, че това е много странно явлевние, което е наблюдавал и в Аржентина. Там, рече Дей, нещо като национален музикален стил, се води тангото. "Не съм срещал аржентинец, който да харесва танго" добави.

Не го познавам аз аржентинският народ, но не знам защо ми се струва, че доста си прилича с българския щом по подобен начин реагира на въпроса.

Причината колегите ми от курса да отрекат чалгата тогава за мен е обикновена комплексарщина. Някаква такава... безмислена (не търсиш собствени мисли, чакаш да чуеш чуждото мнение, за да се приспособиш към него). И това личи на национално ниво по него време. Скоро ми попадна брой на егоист от май 1999 год. където в читателската поща (любима моя рубрика на егоист - мир на праха му) се наблюдава точно това.

Но днес нещата не стоят така. Днес е съвсем нормално да си куул и да харесваш чалга. Тази тенденция пък (като такава в рамките на същата) идва от Германия. Обяснявам: Там млади и интелигентни люде след двегодишни усилия (и след необходимото оскотяване свързано с подобни усилия) получават достъп до Даймлер където им скъсват гъза от работа за стотинки. От там нататък идва носталгията и те започват да пеят патриотични песни римиксд бай Слави Трифонов, а след има-няма година "Тез червени домати" е вече идеално оформление за купон.

Та интересно ми е (не съм срещал Джим Дей тези дни да го попитам) дали аржентинският народ (няколко години по-късно) вече е свикнал с лицето си и не му е проблем да го покаже така както се случва днес в България.

А още по-интересно ми е как да реагирам на факта, че в компилация, в която песните не са просто някакви там тракове, а един вид представителна извадка за музиката на дадена държава, срещу името на България ще фигурира чалга песен. Малко е гадничко, но честно да си кажа не го намирам за страшно най-вече защото според мен чалгата е такова чудовище само в нашите собствени очи. За един човек, който не разбира текста и няма как да оцени лириката, всяка чалга песен е една екзотика. Пък и какво да се лъжем - в момента на запад музикалния андърграунд си е класическа чалга (Gogol Bordello, Balkan Beat Box). Така че искате или не, дами и господа в Sound Of The World 2007 (вероятно) ще пише - BULGARIA: Konstantin - Aide, Zemi Tamburata. И мисля, че това не трябва да ни стряска или да ни кара да се чувстваме унизени.

Замислете се каква нова българска музика има, която да е повлияна от фолклора и да е стойностна? Стига сте мислили - НЯМА ТАКАВА. Да сложим парче на Phuture Шок в подобна компилация? - Ами не е това идеята. Да сложим Валя Балканска? - Много яка ама нещо не издава нови парчета. Така че единствената възможност, която служи на целите на тази компилация е чалгата. А вече въпрос на чалгаджийски междуособици е да се реши дали Константин е най-заслужилия артист, който да попадне там.

А какво ли мислят аржентинците по отношение на участието на Gothan Project, които даже не са аржентинци?

9 коментара:

  1. ми можеше да сложат тошко колев, примерно. той си е квинтесенция на бг попюлър мюзик отвсякъде. и няма прослойка обществена, дето да не му е фен.
    отделно, винаги може да се сложи акащи джуджета. хем има чалга, хем мудьерну хард звучени.
    намиг.

    ОтговорИзтриване
  2. Бе то Тошко Колев окей ама нали става въпрос за 2007 година... Освен това очаква се да е компилация свързана с всякакви там параноидни истории от рода на авторско право и сходните нему права. Та според мен влизащото парче бива да е надлежно издадено и дъра-бъра, че и да го купят 'ората. Та и Акащи джуджета отпада... Явно Булгаро нищо не са издали през 2007. Има ли ги въобще? :-)

    ОтговорИзтриване
  3. гениално...тва, shitting dwarfs, си заучи направо като sexy bebeshors, предлагам без мноог излишно кумене да основем на Sexy Bebeshors Club ... предлагам утре да направим учредителното събрание ... ако сте навити, вижте къде е по-топло по кварталните кръчми - и да я почваме...

    ОтговорИзтриване
  4. за да върна сериозността в разговора - kayno yesno slonce!

    ОтговорИзтриване
  5. малко на страна от темата на горните коментари,ама - добре, че веше Германията, та да захаресам музиката на Слави и на много други. Поп-фолк певиците пълнят до пръсване залите на концертите си в Берлин.
    :)

    ОтговорИзтриване
  6. Защо си анонимен, анонимен?
    И доколко си сериозен/а?

    ОтговорИзтриване
  7. аз съм, ама си заборавих името, щтот съм луднала :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, моме! Пий екстракт от гинко билоба, въпреки че незнам дали ти знаеш, но плодовете на самото дърво миришат на говна, което малко ме притеснява да ти го препоръчам ама щом си забравяш името...
    Което, пък ми напомня вица за Чапаев и Петка, които (нали знаеш) са майстори на дегизировката, та в един момент се случило така че се маскирали като доктор и медицинската му сестра. Интригата се заформя когато един от белите идва маскирам като пациент.
    - Какъв е проблема - пита д-р Чапаев
    - Загубих си вкуса - казва пациента.
    - Сестра, моля подайте ми голямото кафяво шише без етикет - важно казва Чапаев. После налива лъжица от шишето и я подава на пациента.
    - Господи! Това са лайна - изкрещява той, а Чапаев се обръща към Петка със:
    - Сестра, запишете пациентът е излекуван.
    При втори опит на същия разузнавач разговора е подобен, но звучи така:
    - Какъв е проблема?
    - Загубих си паметта.
    - Сестра подайте ми голямото кафяво шише...
    - Аааа ако ша ми даваш пак да пия от ония лайна, НЕ!
    - Сестра, запишете - пациентът е излекуван

    ОтговорИзтриване
  9. Е, "не всичко, което има бузи, е лице", де !

    ОтговорИзтриване

кажете сега вие нещо по този въпрос: